tirsdag 7. juli 2015

Utesofa trinn for trinn

Den ferdige sofaen :-) 


Her kommer en forklaring på fremgangsmåte (etter beste evne... ;-))

"Skjelettet" består av to lag med impregnert 2"8. Jeg ønsket at setet skulle bli 60 cm bredt (5 terassebord), men lagde dragerne 70 cm dyp da ca 10 cm av setet går bort til å lage skrå rygg. Her er det maks 60 cm avstand mellom dragerne, men dette er avhengig av tykkelsen på terassebordene man skal bruke. 


Jeg brukte stenderen i utestua som rygg på sofaen, og sofaen er dermed skrudd fast i utestua. Evt kan man feste en frittstående 2"4 som rygg på sofaen. For å få litt vinkel på ryggen så festet jeg en 2"4 skrått mellom bakstolpen og drageren. Viktig å tenke på at det skal være plass til tre hele  terassebord på denne skråen, i tillegg til trassebordet på setet. Jeg har brukt royal terassebord grå, 120x28. Legger terassebordene med ca 3mm avstand, altså må ryggstøtten være ca 40/41cm lang. 


Jeg brukte vater for å tegne en vannrett strek øverst på ryggstøtten og sagde så denne før jeg festet den.  

Dermed er det bare å begynne å kle inn sofaen med terasseplank. Med bruk av 2 x 2"8 i setet så blir det litt for romslig for de tre terassebordene foran, men la da disse med litt større avstand. Seteplanken skal ha litt overheng over disse, så vises ikke så godt om det er litt avstand øverst. 


Siden jeg la planken på den ene benken helt inn til hjørnet måtte jeg lage en litt annen vri på ryggstøtten i hjørnet. Laget en kortere versjon som står oppå terasseplanken. Denne må da vinkles i begge ender. Når man kler inn ryggen er det letteste å legge den første helt inn til hjørnet, og så skrå plankene på den andre ryggen. 


Deretter må det lages armlener. Disse lages som en kasse hvor det er plass til 5 hele planker + 3mm avstand i høyden. Det må lages en støtte i riktig avstand for å skru fast plankene sånn at de kommer litt inni kassen. 

Her er forberedelse til armlenet med to planker oppe og to nede. Klossen er montert sånn at det er plass til å felle inn en terasseplank på tre av sidene. Har her glattsiden oppe siden det skal fungere som bord. 

Kler inn armlenet på begge sider, men trenger bare å kle inn det som vises på innsiden (2-3 planker øverst). Fester armlenet til sofaen før vi kler inn det siste på yttersida. 




Fint å bruke likt armlene på begge sider, men valgte denne gang å lage det dobbelt så bredt på den ene siden sånn at det fungerer som hjørnebord. 


Da mangler bare en topp plank øverst på ryggen, og puter til sete og rygg :-) Har kjøpt inn skumgummimadrass, hotellputer og dralon stoff, så nå gjelder det å begynne å sy! 




2 kommentarer:

  1. Den var kjempefin. Hva kostet det i materialer?

    SvarSlett
  2. Veldig lekker! 🤩 Jeg har en «sofa» jeg bygget dor flere år siden som jeg vurderer å bygge ryggstøtte på. Vet du ca hvor mange grader vinkel du har på din rygg?

    SvarSlett